Що ж так заважає схуднути?

Нарешті літо! Яскраве, спекотне. Саме літом хочеться бути стрункішою, бо навколо безліч модних яскравих суконь, топів, сарафанів… А попереду ще — заморські країни з пляжами та романтичними вечірніми прогулянками.
Але чому ж всі зусилля схуднути часто виявляються марними і довгоочікуване літо ми зустрічаємо зовсім не з тими результатами, на які розрахову¬вали. Найпоширеніші помилки людей, які намагаються схуднути, можна розділити на кілька основних груп. Але перш, ніж говорити про ці помилки, необхідно зрозуміти, що схуднення по суті – це процес виправлення помилок в харчуванні. Тому важливо, виправляючи ці помилки, не допускати нових.
Ось він, перелік помилок, що роблять люди, які намагаються схуднути:
Перша: Голодування
Поширена помилка при схудненні – це повна відмова від їжі. Начебто логічно: якщо не давати організму поживних речовин, то він буде змушений використовувати запаси жиру.
На жаль, повна відмова від їжі тільки уповільнює обмін речовин. Безсумнівно, вага знизиться, можливо й сильно. Але, як тільки відновиться прийом їжі , організм почне з подвоєною силою запасати поживні речовини, відкладаючи їх у вигляді жирового прошарку. Все це дуже шкідливо для клітин печінки, які замість запасів глікогену починають запасати жир. Виникає ожиріння пе¬чінки, можлива поява цирозу — вмирання клітин печінки.
Ще одним негативним результатом голодування є збільшення кількості споживаної їжі. Іншими словами, наголодавшись, людина починає їсти більше і частіше. В результаті набирає ще більше ваги, ніж було до цього.
Друга: Переїдання вуглеводів
Іншою поширеною помилкою при схудненні є переїдання вуглеводів в різних формах. Це може бути і поїдання великих порцій фруктів, меду та інших продуктів, що містять велику кількість вуглеводів. А саме переїдання вуглеводів може призводити до прискореного запасання організмом жиру.
При високих дозах вуглеводів (більше 90 гр. за один прийом), цукор в крові підвищується, і печінка змушена швидко приймати глюкозу з крові на зберігання у вигляді глікогену, щоб не допускати різких коливань цукру в крові. Згодом цей глікоген знов ви-вільняється в кров.
При високих дозах вуглеводів печінка, яка в нормі може вмістити близько 90-100 гр. вуглеводів, змушена справлятися з більшими обсягами глюкози. Коли глюкозу, як то кажуть «вже нікуди дівати», печінка змушена перероб¬ляти глікоген в жири, щоб звільнити частину клітин для зниження рівня цукру в крові. Тобто жиру додається, вага не падає, а зростає.
Третя: Вживання великої кількості варених овочів (буряка, моркви)
Овочі, такі як морква і буряк, дуже корисні, але також можуть призводити до збільшення ваги тих, що худнуть, оскільки при варінні глікемічний індекс цих овочів помітно збільшується. Клітковина, яка в звичайному (сирому) вигляді не засвоюється, при термічній обробці утворює прості цукри, які швидко всмоктуються в тонкому кишечнику і різко підвищують рівень цукру в крові.
Крім зайвої калорійності, небезпека тут ще в тому, що після різкого стрибка, цукор в крові також швидко падає, викликаючи глибоке почуття голоду. Знову хочеться їсти. У підсумку, виникає переїдання.
Четверта: Повне виключення жирів з раціону
Безсумнівно, жирами не варто захоплюватись, але не треба виключати їх повністю з свого раціону. Поява зайвої ваги, як не дивно, пов’язана, здебільшого, з переїданням вуглеводів, а не жирів.
Нестача жирів для організму пов’язана з небезпекою розвитку атеросклерозу судин. Якщо виключити жири з щоденного раціону харчування, організм позбав¬ляється необхідних компонентів. Адже жири важливі для мембран клітин, для нервової системи, гормональної системи та системи жовчоутворення. Нестача жирів може призводити до розвитку жовчокам’яної хвороби.
Рослинні жири потрібно обов’язково включати в щоденний раціон. При вживанні їх окремо від тваринних жирів, рослинні жири дуже погано засвоюються, тому ніяк не позначаться на збільшенні калорійності ваших блюд і не відкладуться на вашій талії.
Тож, поки триває літо і щедро дарує нам свіжі овочі та фрукти, виправляємо помилки, худнемо, відпочиваємо і радіємо життю!